Witam tak jak w temacie, poci mi się zawór ERG i to widocznie jak sie go wytrze to za jakies 500km jest już w oleju co z tym najlepiej zrobić??
Jak jest koszt nowego zaworu??
Czy można to zregenerować??
Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi.
P.S.
Prosił bym o przeniesienie tego tematu do problemy usterki
najwygodniej go usunąć fizycznie i programowo, przyjnajmniej jednej rzeczy mniej do zepsucia, tak to sie załatwia w dieslu, ty masz diesla czy benzyne?
1.9 BXE O2, tak wszystko dobrze działa ale się poci
Mam to samo w BJB. Zasymulowałem zaślepienie przez zdjęcie wężyka z EGR-a, ale zaraz wyskoczył błąd, który po skasowaniu znów się pojawił. Niestety można to usunąć tylko programowo, koszt 300-400 zeta, niedługo jadę na urlop, więc na razie muszę sobie odpuścić. Poczytaj sobie mój .post
Panowie a wiecie że w O2 EGR też służy jako zawór "bezpieczeństwa" ? jak turbo padnie to podobno zamyka klapę żeby je zdusić i żeby się nie rozsypało...
zaznaczę że to info od mojego mechanika a nie moje mądrości, a to że się poci, to musi się pocić to że je zaślepicie dużo wam nie da w 1.9 BXE
Witam koledzy.
Ostatnio podłączałem vcds do swojego szkodnika gdyż miałem problem z obrotami silnika. Oczywiście poszukałem poczytałem prawdopodobnie problem będzie w dniu jutrzejszym rozwiązany - wymiana sprzęgieł-ka alternatora (Mój szkodnik ma już 100kkm.), ale
przy okazji cały czas wyskakuje mi też błąd EGR, a mianowicie:
001026 - EGR System: Excessiwe Flow
P0402 - 000 - -
( z tłumaczenia mi wychodzi "EGR System: Nadmierny przepływ )
Ostatnio dużo czytałem na temat EGR i czyszczenia go różnymi sprayami przy uruchomionym silniku i takie tam, ale nie marnując dzisiejszego dnia i będąc u mojego znajomego mechanika postanowiłem go wyczyścić najnormalniej w świecie wykręcając go
i na warsztatową myjkę z użyciem pędzelków.
Oczywiście wymyta tak że, aż się świeciła jak psu ....., nawet takim przyrządem do mierzenia ciśnienia sprawdzaliśmy ją i tak jak mówił mechanik już przy 0,6 bara otwierała się co wykorzystałem na czyszczenie tłoczka wewnątrz
ogólnie arcydzieło i klapę gaszenia przy okazji również wyczyściłem.
Pojeździłem, może i lepiej chodzi,
ale błąd powraca jak bumerang ten sam j/w,
a nawet dodatkowo
000257 - Mass Air Flow Sensor (g70): Implusible signal (Czujnik masowego przepływu
powietrza (G70): Nieoczekiwany sygnał P0101 - 000 - -)
O co chodzi :?: :?: :?:
Help
piotrek_02ks, wnioskuję z posta, że egr działa poprawnie.. jeszcze mogłeś i tego mechanika zrobić loga 003BS i by było już 100% wiadomo czy chodzi. Co do drugiego błędu to one się zazębiają bo chodzi o przepływkę więc jeden błąd może być skutkiem drugiego lub na odwrót.
VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Coś nie coś nawijało mi się z tym 003BS
możesz mnie niekierunkować bo nie bardzo wiem o co chodzi.
A błędy sczytywałem swoim VCDS-em bo takowego mam.
[ Dodano: Czw 15 Sty, 15 22:18 ]
Sory vcds-a mam ale mało go używam - jestem laikiem,
ale chyba ze względu na przebieg szkodnika zacznę. logi to znaczy bloki pomiarowe :?:
czy tak ?
Miałem ten sam problem i ten sam błąd, pojawiał się różnie raz co 200km a raz co 10km. U mnie przepływka kłamała i alxxx podaje Ci dobry kierunek :wink:
Ok bede dziś u mechanika z wymianą tego sprzęgiełka alternatora, to spróbujemy
wymienić ten przepływomierz bo mowił mi że ma taki. No ale najpierw zapytam go
o te logi chociaż ja do końca nie bardzo wiem jak się je robi.
A czy ten problem z przepływomierzem może być związany z tym że od około 3 lat
jeżdżę na wkładzie sportowym firmy K&N który nieregularnie co 15 kkm myję i nasączam zgodnie z zalecenimi producenta. Ten mechanik mi go odradzał.
Włączasz na rozgrzanym silniku grupę 003 i dajesz switch to BS później klikasz log wyznaczasz ścieżkę gdzie sie ma log zapisywać i startujesz.. tak wykonany log wrzucasz na http://vaglog.pl/
VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
A czy ten problem z przepływomierzem może być związany z tym że od około 3 lat jeżdżę na wkładzie sportowym firmy K&N który nieregularnie co 15 kkm myję i nasączam zgodnie z zalecenimi producenta.
przepływki najczęściej zaniżają swoje parametry gdy osiada się na tych pręcikach brud, trudno powiedzieć jak radzi sobie Twój filtr, sprawdź w kanale powietrza miedzy przepływką a filtrem powietrza czy masz tam dużo osadzonego brudu na ściankach, jeśli tak to wtedy podejrzewałbym że ten filtr nie wyłapuje wszystkiego - to tylko moja teoria
Wiem ze zachowuje się jak nowicjusz i upierdliwość moja nie ma granic,
ale powiedzcie mi jeszcze to
Zamieszczone przez alxxx
i dajesz switch to BS
o co chodzi tym BS.
Wiem że na pewno macie ze mnie ubaw
Póki co to do zczytywania tych logów doszedłem (dzięki za pomoc), na WAGLOGu się zarejestrowałem. I jak tylko powiecie mi o co chodzi z tym BS to wrzucę logi.
Aha i jeszcze jedno - te zczytywanie to robię w czasie jazdy pod obciążeniem, czy wystarczy na postoju przy rozgrzanym silniku na biegu jałowym z jakąś tam prze gazówką.
Kolego
Zamieszczone przez hyp
sprawdź w kanale powietrza miedzy przepływką a filtrem powietrza czy masz tam dużo osadzonego brudu na ściankach, jeśli tak to wtedy podejrzewałbym że ten filtr nie wyłapuje wszystkiego - to tylko moja teoria
twoja teoria może się potwierdzić - chyba masz rację , na ściankach są takie jakby zaschnięte plamy z kurzu.
Chyba przeproszę się z normalnym wkładem do filtra powietrza.
Cena domeny: do negocjacji. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
Zamieszczone przez robreg
a jaki masz obecnie? :wink:
Firmy K&N - jeżdżę już 3 lata.
[ Dodano: Pią 16 Sty, 15 15:10 ]
Coś takiego
[ Dodano: Pią 16 Sty, 15 20:51 ]
Ze szkodnikiem walka ciąg dalszy.
Będąc dziś u swojego znajomego mechanika dostrzegliśmy że przepływka mam mały
przepływ. Jej nr to
0 281 002 531
038 906 461 B
i jej logi 003 http://vaglog.pl/log_200316.html
Mój mechanik znalazł u siebie taką
0 280 218 100
06A 906 461 N
więc ją założyłem i jeździłem dalej i
potem zaświecił się silnik na szafie i powtarzające się poniższe błędy czyli
001026 - EGR System: Excessiwe Flow
oraz 000257 - Mass Air Flow Sensor (g70): Implusible signal
i znowu log 003 na tej przepływce od mojego mechanika
Cena domeny: do negocjacji. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
Nadmieniam że silnik na szafie miałem też wczoraj na mojej oryginalnej przepływce.
O co kaman.
Czyżby muszę kupić nową przepływkę taką jak moja oryginalna?
Help :cry:
Komentarz